2011. december 10., szombat

Trier, Rajna-Pfalz tartomány régi fővárosa

Amikor szerzőtársammal, Edével Luxemburgban jártam, akkor egy napra átmentünk Trierbe. Miről is híres a város?
Sok mindenről.100 000 lakosú modern iparváros, Trier egyházmegyei központ, a Trieri Egyházmegye megyéspüspöke Németország egyik legbefolyásosabb emberei közé tartozik. Vasúti csomópont, a főpályaudvar ad helyt a DHL gyorsposta cég logisztikai központjának (DHL = Deutsche Hollandische Logistik AG.). A céget a német és a holland kormány alapította 1951-ben, amely cég 1954 óta részvénytársaság formájában a német posta (Deutsche Post) tulajdonában áll.
A legtöbb embernek Trier városáról Karl Marx jut eszébe, aki ebben a városban született és közgazdászként ő volt a megalkotója a Kommunista Kiálltványnak és a Tőke című műnek.
A település már ősidők óta lakott, hiszen a Római Birodalom Germania provinciájában ebben a városban állt a Porta Nigra, amely a város főterén ma is látható.
Trier él, fejlődik és rohamosan változik minden napról napra. Nemzetközi csomópont is egyben, mert Luxenburgvárostól 50 km-re fekszik és Németország iparvidéke, a Saar-vidék és a Ruhr-vidék nagyvárosai is 200 km-es körön belül vannak (Koblenz, Mainz, Mannheim, Frankfurt am Main, Rüsselsheim, Ludwigshafen, Hannover, Hamburg, Köln, Saarbrücken és Lübeck).
Hogy mit láthat itt az ember? Mindent. Itt keveredik a németországi Hanza-stílus, a rajna-moseli kultúra, a francia hatás és van egy kicsi nemzetközi — "multikulti" — hatás is.
Amikor az 1990-2000 közti időszakban a német nagyipar, ezen belül a gyáripar termelékenysége drasztikusan visszaesett, akkor nem sokan lettek munkanélküliek, mert a tartományi kormány a szövetségi kormányzattal karöltve nagyon sok pénzt áldoztak a munkahelyteremtésre, ami azt jelentette, hogy a szolgáltatásba és a finommechanikai iparba és gyógyszergyártásba, óraalkatrészek gyártásába tettek be nagyon sok pénzt.
A város repülőtere Triertől 15 km-re van, rangja nemzetközi légikikötő, vagyis nagygépes terminállal rendelkezik, de személyforgalma elhanyagolható, a reptér inkább tranzit, vagyis teherszállító gépeket fogad és indít a világ 50 országába, illetve fogad onnan.
Minek írjak még ennél többet, ezért most jöjjön néhány kép innen, mert ez a város egyszerűen minden: nemzetközi vásárváros, közúti-és vasúti csomópont, légiforgalmi központ, modern ipari nagyváros, gazdasági-és pénzügyi központ.
Az 1970-es évek közepe óta egyetemmel rendelkezik, először a Kölni Tudományegyetem orvosi-és bölcsészettudományi kara működött itt, majd 1990-ben önálló egyetemmé vált és egy műszaki tudományi karral bővült, valamint egy borászati főiskolai kart is létrehoztak az egyetemen belül. Több, mint 100 éve színházzal rendelkezik, amely az 1890-es évek végén épült, a világháborúkban szőnyegbombázás érte és szocreál stílusban egy új színházat építettek a városközponthoz közeli egyik hatalmas téren. Tehát ez a város Németország egyik lelke!

Képek Trierből:
Aranyoroszlán Patika

Bahnhofplatz

Disznópásztor a három malaccal szobor

Mosel-parti sétány

Porta Negra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése