2016. február 14., vasárnap

Bosznia-Hercegovina: Mostar, az Öreg-híd városa és kitérő Neumra

Mostar közel 129 000 fő lakosú egyetemi város és az egyik tartomány tartományi fővárosa. Legnevezetesebb látnivalója a Stari Most, vagy Öreg-híd, amely a város névadója is. Ezt a krónika már 1452-ben említi, majd pedig I. Szulejmán szultán 1557-ben átépíttette a mai formájára. A délszláv háború alatt 1993. november 9-én felrobbantotta néhány óra alatt egy horvát tank, majd pedig magyar és nemzetközi segítséggel újjáépítették 2004-ben és 2005-ben az épített és kulturális világörökség része lett. A hídról halálugrást hajtanak végre a helyi fiatalok egy kis fizetség ellenében. A Stari Most, vagy Öreg-híd régi vámháza 2007-től a Városi Múzeum tárlatainak ad otthont.
A város keleties hangulatot áraszt, bazársora hangulatos és a török megszállás óta erős muszlim-muzulmán hatás érződik. A kultúrák keveredése nagyon extra és jellegzetes képet ad erről a világról. A Neum-patak (Neretva-folyó) partján pedig a turisták élvezettel gyönyörködnek a város szépségében.
Van itt az iszlám kultúrát idéző mecset és minaret, van Spanyol tér, az Óváros gyönyörű és hangulatos. A bosnyák és horvát keveredés máig megfigyelhető. Még a várost keresztül szelő folyónak is két neve van: egyik bosnyák, másik horvát nyelven.
A modern időkben, az egységes Jugoszlávia fennállása alatt épült meg a város vasúti hídja a folyó felett és a vasbeton szerkezetű ívhíd, a Szulejmán-híd, mindkettő az 1960-as évek közepén a magyar Hídépítő Zrt. mérnökeinek segítségével.
Jugoszlávia végleges felbomlása után, 1996-ban Bosznia-Hercegovina egyetlen egy tengeri kijáratra tartott területi igényt, és Neum városa így került a bosnyákok kezére, aminek azóta csak az előnyeit élvezik az ott élők, mert így lett tengeri kereskedelmük is.

Néhány kép Mostarból:
bazársor
felszabadulási emlékmű háborús károkkal
ferences kolostor
Karađoz bég dzsámi mecsetje
Karađoz bég dzsámi minaretje
Karađoz bég dzsámija az Óvárossal
Karađoz bég dzsámija az Óvárossal és a Neum-patakkal
Óváros
Régi Városrész főutcája
Spanyol tér
Stari Most, Öreg-híd
Stari Most, Öreg-híd a vámházzal (ma múzeum)
Szent Péter és Pál-templom
Szent Péter és Pál-templom a ferences kolostorral
Szulejmán-híd a Neum-patakkal, háttérben az Óváros
város főutcája háborús károkkal
Városi Gimnázium
Városi Gimnázium
várostérkép
vasútállomás és a buszpályaudvar együtt

... és most Neumról:
város látképe
város látképe
város látképe
város látképe
város látképe
Neum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...