2016. április 10., vasárnap

A Wachau legjelentősebb városai: Melk és Krems

Először is tisztáznunk kell a név eredetét. Wach ann, vagyis 1000 puttony hegye = Wach ann, vagyis innen ered a Wachau elnevezés. Ez arra utal, hogy egy szezon alatt több, mint ezer puttony szőlőt szüreteltek le a gazdák.
A Wachau-vidék az Unesco-világörökség része, két legjelentősebb városa Melk és Krems. Valamint több kisebb-nagyobb település és falu méltán világhíres: Dürnstein kék temploma, vagy Ybbs vízerőműve, a környékbeli falvakban termesztett wachau-i sárgabarack. A közlekedés és technika szerelmeseinek pedig a jobb és bal-parti vasútvonal, a Wachauerbahn és a Donauuferbahn vonalain utazva büszkén emlékezhetünk a Ganz-gyár egykori vezérigazgatójára, a vasútvillamosítás atyjára, Kandó Kálmán mérnökprofesszorra.
Melk a történelembe a Bencés Főapátság alapításával írta be magát. Az államalapító Babenberg família telepítette le ide a bencés szerzeteseket 1161-ben. Azóta működik itt a kolostoruk, ahol a XVIII. század óta gimnáziumot is fenntartanak, melynek falai közt 910 tanuló koptatja az ódon iskola padjait. Ez meghatározza a város létét is, hiszen a szerzetesek sok civil embernek is munkát adnak. A várost 5 000 fő lakja, meghatározó bevételi forrása a településnek az egyházi emlékek látogatása mellett a turizmus is, kikötőjéből gyakran indulnak és érkeznek is menetrend szerinti és turistahajók egyaránt. A Bencés Főapátság legjellegzetesebb látványossága Kolomán szarkofágja.
Krems története kicsit régebbi, mert a kelta-római korban már lakott településből Krems, Und és Stein falvak egyesítéséből 983-ban jött létre Krems néven egy elég jelentős város, amelynek jelenlegi lakosságszáma 32 000 fő körül mozog. Mária Terézia alapította meg az Osztrák-Magyar Monarchia Hajózási Akadémiát és Ferenc József császár pedig az Agrár-Szőlészeti Gazdatisztképző Iskolát. Ennek az utódintézményei a kremsi az Osztrák Szövetségi Hajózási- és Vízügyi Főiskola, valamint a Kereskedelmi- és Vendéglátóipari-, Mezőgazdasági Főiskola. 2005-ben ehhez a két kremsi iskolához becsatlakozott a Bécsi Benedictus Katolikus Teológiai Főiskola és megalakult a 60 000 hallgatót tömörítő Duna Egyetem. Az osztrák oktatási miniszter tudta meg Alsó-Ausztria tartományi miniszterelnökétől, hogy a mesterségesen létrehozott óriásintézményből a bécsi teológia nagyon ki akar válni és egy önálló Kremsi Egyetemet akarnak alapítani.
Ennek következménye az lett, hogy egy teljesen új egyetemi campust építettek üvegpalota stílusban.
A Wachau vidékről képeket nem teszek közzé bejegyzésemben, de a két városról néhány képet közzéteszek.

Képek
Melk
Bencés Főapástág a Dunával
Bencés Főapástág belépőjegye
Bencés Főapástágból fotózva a város
Bencés Főapátság belső árkádsora
Bencés Főapátság főbejárata
Bencés Főapátság főépülete
Bencés Főapátság gimnáziuma
Bencés Főapátság Kálmán szarkofágja
Bencés Főapátság kerengője
Bencés Főapátság rendháza
látkép a városra
látkép a városra a Főapátsággal
Melki látkép a Dunával
Melki látkép a Dunával és az Ybbs-Persenbeugi erőművel
Krems
Krems előtt a hajón, Stein
Krems előtt a hajón, Und
Krems, Alsó Piactér
Krems, belváros
Krems, Felső Piactér
Krems, Göglhaus
Krems, Grassmayr Harangmanufaktúra (1599)
Krems, gyógyszertár
Krems, régi Mesterségek Háza átjárója
Krems, régi Szeszfőzők és Kiskereskedők Háza
Krems, Steiner Tor
Krems, Zwetter Fogadó (régi Serfőzde)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...