2016. július 2., szombat

Tolna megye székvárosa: Szekszárd

Tolna megye székhelyére, Szekszárd városába egy menetrend szerinti busszal jutottam el. A város az egyik legnépesebb német nemzetiségi város, itt működik az ország egyetlen német nyelvű színháza, az Ungarische Deutsche Bühne.
Nagyon régi bortermő vidék, egyik leghíresebb pincészete a Heimann testvérek Pincészete, ahol az idősebbik pinceépítő mester, a fiatalabbik pedig borászmester. Ők az 1990-es évekbe kezdték az egyéni pincegazdaságot megalapítani, melynek előzménye az volt, hogy a szocializmus évtizedeiben mindkettő pincegazdasági vezető volt.
"Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem." - írta Babits Mihály költő, a Nyugat egyik szerkesztője.
Maga Tolna megye sem túl nagy területre és népességre, hogy a megyeszékhely is csak akkora népességű, mint egész Mosonmagyaróvár, a település lakosainak száma 38 000 fő.
Szekszárd gyönyörű fekvése mindenkit elvarázsol, aki már egyszer járt ott. Győrtől és Budapesttől is egyaránt távol van.
Azzal a céllal kerestem fel a várost, hogy a Wosinszky Mór Megyei Múzeumban megnézhessem élőben a megye szülöttjének Matthioni Eszter gobelin- és mozaikművész állandó kiállítását, aki az egyik kis falucskában látta meg a napvilágot. Az egyik mellékutcában működik a cukrászdaként is működő Országos Cukorkamúzeum, amely a Magyar Mezőgazdasági Múzeum fiókjaként üzemel 1993 óta. Az  Országos Cukorkamúzeum a helyi cukrász-ipartestület felajánlásaiból alakult meg 1981-ben.
Az ország legnagyobb területű zsidó- és német nemzetiségű műemléktemetője itt működik.

Képek:
Belvárosi Kávéház
Biztosítópalota
Főiskola
Főposta
Magyarországi Német Színház
Könyvpalota
Megyei Bíróság
Megyei Múzeum
Petrits mézeskalácsos mester cégére
Szegzárd Szálló
Üzletház
Várköz
Városháza
Városi Múzeum
Városi Önkormányzat
Városi Színház
Városi Ügyészség
Wosinszky Mór Múzeum
Zsinagóga
vasútállomás főépülete az utca felől

Belvárostérkép és a Főispán Étterem
városcímer
város főutcája
várostérkép
1848-as emlékmű
Babits szobor
Babits szülőháza

Bankpalota

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...