2011. február 9., szerda

7-re ma várom a Nemzetinél...

"7-re ma várom a Nemzetinél, ott ahol a 6-os megáll" - szól a dal.
Ez azt meséli el, hogy Budapest Nagykörútján, a Blaha Lujza téren (pestiesen a Blaha) állt a Nemzeti Színház, amelyet az 1970-es évek elején a metróépítés miatt lebontottak, ma a 6-os villamos ugyanúgy megáll a Nagykörúton a Blahán, mint az 1970-es évek előtt, de jelenleg már csak a Nemzeti Nagyszálló neve juttatja eszünkbe a körúti hangulatot.
Nagykörút a mesélő történelem.
A Nemzeti Színház lebontása után a színtársulat az Izabella utcában, a színház operatársulata az Erkel Színházban kapott helyet, majd pedig az Erkelt 2008-ban bontásra ítélték a jelentős állagromlás miatt, és 2010-ben a színház bontási munkálatai megkezdődtek.
Hosszú évtizedekig nem volt igazi Nemzeti Színház. Az Antall-, Boross-és Horn-kormányok alatt az Erzsébet téri autóbusz-pályaudvart bezárták és építeni kezdték az új főszínház helyét, amelyen az V. és VII. kerületi lakosok megsértődtek, mert Makovecz Imre tervei szerint egy Kempinsky Szálló stílusú épület lett volna a Nemzeti.
Az Erzsébet téri autóbusz-pályaudvar bezárásával a forgalmat megfelezték, a Dunakanyarba, Pilisbe és az Etyeki-dombság felé irányuló járatok a Kelenföldi pályaudvar-Etele térre, a Dunántúlra, Duna-Tisza közére és nemzetközi irányba tartó buszok a Népliget metróállomásra kerültek, amely két terminált 2001 tavaszán nyitottak meg a menetrend szerinti forgalomnak.
Az Erzsébet téren nem készült el az új Nemzeti Színház, viszont 1997 tavaszától megnyitotta kapuit az autóbusz-állomás helyén a Gödör Kulturális Centrum, amely néhány hajléktalannak is kitűnő búvóhelye.
1999-ben az első Orbán-kormány felkérte Schwajda György írót színházügyi kormánybiztosnak és az 1998 nyarán átadott Lágymányosi-híd pesti hídfőjének tövében egy nagy kulturális központ jött létre.
2000. március 15-én a Bánk bán nyitóelőadásával adták át a Nemzeti Színházat és közvetlen szomszédságában a vészetek Palotáját (MÜPA) a IX. kerületben a Soroksári út elején. A Nemzeti Színház állami részvénytársaságként, a MÜPA pedig állami többségű kft.-ként üzemel.
A Nemzeti Színház és a MÜPA épülete csak este szép, mert akkor nem lehet látni ezeket.

Képek a Nemzeti Színházról
Budapest, a régi Nemzeti Színház: az 1970-es metróépítésnél bontották le. Több, mint 90 évig állt a Körúton. A régi Nemzeti Színház legjelentősebb főigazgatója Major Tamás színművész volt.

Budapest, az Új Nemzeti Színház a Bárka emlékművel. 2000. március 15-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Bánk bán premier előadásával. Az új főszínház legjelentősebb főigazgatója Alföldi Róbert színművész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...