2016. február 21., vasárnap

Lilienfeld, cisztercita kolostor a liliomföldön

Lilienfeld neve liliomföldet jelent.
A településből a 2000-es évek elején kapott városi rangot. Az egyetlen nevezetessége a településnek a cisztercita kolostor, amely egyházi műemlék.


Lilienfeld története: 1202-ben VI. Lipót osztrák herceg, Stájerország hercege adományozta a Lilienfeldi kolostort a Cisztercieknek „Isten dicsőségére és a Szűz Mária Istenanya tiszteletére”. VI. Lipót részt vett II. András magyar király keresztes hadjáratában a szentföldön, melyről értékes szent kereszt ereklyével tért vissza, melyet az apátságnak adományozott, ez az ereklye ma is nagyra becsült kegytárgya a kolostornak. Halála után VI. Lipót herceget akolostorban temették el. Lilinefeldben, a többi középkori ciszterci kolostorhoz hasonlóan értékes kódexek és kéziratok készültek és maradtak fent. A Lilienfeldi kolostorban őrzik többek között a XIV. sz-ban itt készült, gazdagon illusztrált Concordantiae Caritatis-t és a szintén a XIV. században, a Christianus Campililiensis szerzetes által írott számos költeményeket, himnuszokat és szekvenciákat tartalmazó kéziratot. A XVI. században drasztikusan visszaeset a szerzetesi élet Lilienfeldben, mely csak az ellenreformáció idején a XVII. században virágzik fel ismét. 1683-ban a törökök sikertelenül próbálják meg elfoglalni a megerősített kolostort, ahol a nagyszámban leltek menedéket a környéken élő emberek. A XVII. században a középkori kolostort számos barokk épülettel bővítik, a XVIII. században épült a barokk torony és a barokk könyvtár. II. József császár a kolostor 1789-ben bezáratja, de utóda II. Lipót 1790-ben újjáéleszti. 1810-be hatalmas tűzvész elpusztította a kolostor nagy részét. 1826-ban létesült a kolostor ritka és egzotikus növényeket tartalmazó botanikus kertje. 1902-ben ünnepelte a kolostor 700 évfordulóját, mely alkalmából ingyenes kórházat létesítenek. A II. világháború alatt a németek parancsára a szerzeteseknek el kell hagyniuk a kolostort. 1945-ben a háborúvégén a kolostor súlyos károkat szenved. Viszonylag sértetlenül átvészeli a Lilienfeldi apátság az orosz megszállást. 1976-ban VI. Pál pápa a kolostor templomának bazilika minor címet adományoz. 2002-ben ünnepelte az apátság a fennállásának a 800 évfordulóját.

A nagyon szép és hatalmas kora gótikus templombelsőt barokk oltárokkal és orgonával egészítették ki.
Ez a legnagyobb kolostor együttes Ausztriában. Itt van a legelső osztrák csarnoktemplom, a legnagyobb cisztercita kerengő és a laikus testvérek megmaradt háza.
1202-ben VI. Lipót herceg alapította.
A gótikus kerengő a kolostor egyik nagy látványossága, amelyet 1230-1260 között emeltek. A könyvtár a legszebb barokk könyvtárépületek egyike.
Lilienfeldi apátság
A babenbergi herceg Leopold VI. a dícsőséges, alapította meg 800 évvel ezelőtt a kolostort Lilienfeldben. 1206-ban cisztercita szerzetesek Heiligenkreuzból népesítettßek be. A lilienfeldi apátság Ausztria legnagyobb középkori kolostorlétesítménye a legnagyobb cisztercita kerengővel és hatalmas könyvtárral. Az apátság értékes kiállított tárgyakkal dícsekedhet, mint az osztrák állam első hivatalos pecsétje, valamint Ulrich von Lilienfeld Concordantiae Caritatis kézírata.
Lilienfeld - szabadidő, harmóniában a természettel Lilienfeld, egy sűrű erdővel borított kerület Ausztriában. Mint egyetemi város, központjában a hivatalok hatóságok, valamint kórház és az orvosi központok találhatóak.
Lilienfeld, Alsó-Ausztriában található, sok gyönyörű, jelzett túraútvonallal. A gyönyörű alpesi környékén 1248 m magasságban található Muckenkogel, ami egy libegő segítségével könnyen elérhető. A környék ideális túrázásra és síelésre egyaránt (télen 10 km sípálya).
Lilienfeld egyben kulturális központ is, itt található a Zisterzienserstift kolostor, melyet 1202-ben alapítottak, és a legnagyobb középkori kolostor Ausztriában.
Sajnos egy szomorú esemény miatt került az utóbbi időben a figyelem középpontjában a Traisentalbahn, mégpedig azért mert a 2010. december 12-i menetrendváltás óta szünetel (megszűnt) a közlekedés a Schrambach – Markt St. Aegyd am Neuwalde közötti szakaszon.
A vasútvonal már korábban is elszenvedett pár csonkítást, Markt St. Aegyd am Neuwalde nem volt mindig a vonal vége, egészen 1988. május 28.-ig Kernhofig jártak a vonatok, 2001. június 3-án pedig a Freilandnál leágazó, Türnitzbe vezető szárny került bezárásra.
Lilienfeld: tengerszint feletti magassága 380 m, téli-nyári üdülőhely, egy 1202-ben alapított cisztercita kolostorral.
A ma gazdag barokk díszítésű templomot eredeti formájában a XII. században építették, s ebből a korból való szép keresztfolyosója is. Ez a 82 m hosszú, román stílusú, pilléres bazilika egyike Ausztria legnagyobb templomainak. Keresztelőkápolnája gótikus, 19 m magas főoltára a szomszédos Türnitzben bányászott fekete márványból készült. Itt van az alapító Dicsőséges Lipót tumbája, ami 1230-ból való, a temetőben pedig Pyrker László egri érsek (1772-1847) síremlékét látjuk. Pyrker érsek magyar származású német író is volt, műveit Kazinczy fordította. A könyvtár 27 000 értékes, régi művet őriz. Pyrker érsek St. Pöltenben végezte a teológiát, 1812-ben a lilienfeldi ciszterciek apátja volt, majd megkapta a szepesi püspökséget s lett később egri érsek is; de Lilienfeldben tért örök pihenőre.
Az erdők vadregényes környezetében őrködő tornyos kolostor fölött 3 népszerű kirándulóhely van: a Schwarzwaldeck 1609 m magasan, a Klosterhinteralpe 1313 m magasan és a Reisalpe 1398 m magasan; mindegyiken turistaház is van.

Irányítószám
3180
Polgármester
Herbert Schrittwieser
Lakosságszám
2 937 fő
Népsűrűség
54,3 fő/km²
Terület
5 406 ha
54,06 km²
Tengerszint feletti magassága
384 m
 Íme a képek:

cisztercita kolostor, VI. Leopold tényleges sírhelye
város főtere
város főtere

cisztercita kolostor barokk templombelső
cisztercita kolostor barokk templombelső
cisztercita kolostor barokk templombelső
cisztercita kolostor bélletes kapuja és udvara
cisztercita kolostor belső kertje
cisztercita kolostor belső udvara
cisztercita kolostor folyosórészlete
cisztercita kolostor főoltára
cisztercita kolostor főoltára
cisztercita kolostor főoltára
cisztercita kolostor kapui és udvarai
cisztercita kolostor kerengője
cisztercita kolostor kerengője
cisztercita kolostor kertje
cisztercita kolostor Mária a kis Jézussal szobor
cisztercita kolostor mellékoltára
cisztercita kolostor oldalkápolnája
cisztercita kolostor oldalkápolnája
cisztercita kolostor rozettája
cisztercita kolostor rozettája
cisztercita kolostor templomtornya
cisztercita kolostor üvegablaka
cisztercita kolostor, kútcsarnok
cisztercita kolostor, VI. Leopold feltételezett koporsója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...