2016. június 21., kedd

Palotanegyed Budapesten

Ez a főváros pesti oldalán egy kis szelete az élő történelemnek.
Szóbeszédben sokáig létezett, de tényleges területét csak 2007-ben jelölték ki.
Ennek a negyednek a többsége Józsefvárosban található, de a Ferencváros Csarnok-negyede és a Belváros-Lipótváros Cukor utcai része is ide tartozik még.
A nevét a negyed onnan kapta, hogy amikor a gazdag kereskedők és iparosok már beépítették az akkori Sugárutat (mai Andrássy út), majd beépült az Aréna út (mai Dózsa György út) is, a bankárok és gyárosok nem engedték, hogy a gazdag pestiek a budai oldalon építkezzenek így jött létre a köznyelvben csak Mágnásnegyednek nevezett városrész, ez lett a Palota-negyed.
Ennek fő kezdeményezője Szentkirályi Móric várospolitikus. A Szentkirályi utcában talált otthonra a Fogászati Klinika, a Szájsebészeti Klinika és a Szentkirályi-bérpalota a 10. szám alatt.
A környék egyik nagyon híres épülete a Dirner-palota, de legalább annyira híres a pesti kéményseprőipar megálmodója és létrehozója, az olasz kéményseprőmester felkérésére épült Kéményseprő-ház, vagy a nyomdász szakszervezet idős otthona, a szecessziós stílusú Gutenberg-otthon.
Ebben a negyedben lehet látni a Zsidó Egyetem épületét is, az Olasz Intézet a Régi képviselőház ideiglenes épülete, ahol 30 évig tartották az országgyűlés üléseit. A Károlyi-palota pedig a Magyar Rádió régi épülete. 
Nem tudok mindent felsorolni, mert ez egy bő 2 órás séta csak a józsefvárosi részen, mert még ebben a bejegyzésben a Csarnok-negyed még nem is szerepelt, ami szintén ehhez a negyedhez kapcsolódik szervesen.


PalotanegyedNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése