2016. szeptember 3., szombat

Szobon jártam

Idén nyáron Szobra utaztam azon elhatározásból, hogy pár évvel ezelőtt, amikor a Börzsöny Kisvasúttal elvonatoztam Márianosztrára, akkor a szobi vasútállomáson még ott állt az útlevélvizsgálati őrháznál az a határkő, amely Magyarország és az akkori Csehszlovákia államhatárát jelezte, de ezt már azóta elbontották.
Viszont amikor a vonatról leszálltam megpillantottam egy érdekességet. Számomra érdekes volt, hogy Kodály Zoltán édesapja MÁV-os pályafutását a Szob vasútállomás állomásfőnökeként kezdte, mert úgy tudtam, hogy a Kecskemét vasútállomás forgalmi igazgatója volt. Ezek szerint Kecskemétet megelőzően dolgozott Szobon.
A településen a 2000-es években végleg bezárt a szörpüzem kb. 80 év fennállás után. Először a Nyárlőrinc székhellyel működő Olympos Üdítőitalgyár érdekeltségébe került, majd pedig végleg felszámolta a cég Szobon a Szobi Szörp nevű céget. Viszont amikor a szörpüzem véglegesen bezárta kapuit, akkor ezt követően kapta meg a település a városi rangot.
Bementünk a településre. Az egykori főúri kastély ma a Városháza épületének ad helyt, az egyik nemesi kúria pedig a Börzsöny Múzeum tárlatainak az állandó helyéül szolgál. Duna-partja gyönyörű, mint a többi dunakanyari településé. A fővárossal óránkénti zónázóvonat és InterCity-összeköttetése van, kétóránként távolsági Volán-buszok és Eurolines-buszok járnak. Az Eurolines-buszok végállomása Párkány, illetve Kassa, de itt 20 percet várnak és utána indulnak tovább. Az InterCity-vonatok végállomása Pozsony főpályaudvar, Prága Holesovice, Drezda főpályaudvar vagy Berlin Lerter Bahnhof, de 15 percet várnak az állomáson. A várost kompjárat köti össze a szemben lévő, a Szentendrei-sziget szélén lévő Tahival. Direkt így írtam, mert 1994-ben 40 év után Tahitótfalu kettévált Tahira és Tótfalura.

Képek:
autóbuszmegálló
Börzsöny Múzeum

Duna-part
Fő tér és az általános iskola
komp a kikötőben
kompról legördülő autó
Mária-szobor
Meseház Óvoda
posta
Szent László szobor
templom
utcarészlet
Városháza
Városi Könyvtár Anyuval
Városi Könyvtár
várostérkép
zenepavilon
vasútállomás bp-szobi zónázóval és TRAXX-mozdonnyal
vasútállomás Fecske-vonat a Hungária EC-vel
vasútállomás Fecske-vonattal
vasútállomás kerékpárszállító vagonnal
vasútállomás Kodály emléktáblákkal
vasútállomás Pölössel vasúti csúcsban
vasútállomás TRAXX-mozdonnyal és kék Flirttel
vasútállomás új Gorilla és a háttérben kék Flirt kukucskál
vasútállomásról Fecske-vonat indul és mellette kék Flirt
vasútállomásról Hungária EC indul



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...