2010. november 1., hétfő

Leier City Center

A történet valamikor az 1870-es évek közepére nyúlik vissza.
1870 körül egy mellékági Habsburg herceg, Salvator Habsburg Frigyes Vilmos laktanyát alapított Győrben, Nádorvárosban, a mai távolsági buszpályaudvar (helyiek által Vidékinek vagy Parasztelosztónak hívott) közvetlen közelében.
A Monarchia 1918-as felbomlásával megkezdődött az épület hányattatott sorsa a történelem útvesztőiben.
Volt ez a német megszálló csapatok főparancsnoksága az I. és a II. világháborúban, majd 1956-1991 közt orosz laktanya volt.
1991-2001 közt elhagyatottan állt az épületegyüttes, 2003-ban Balogh József akkori polgármester az épületegyüttest a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál (régi nevén Országos Műemlékvédelmi Felügyelet) kulturális-és épített városi műemlékké nyilvánította.
2005-ben egy új színfolt jelent meg a város életében: Joseph Leier, burgenlandi magyar-osztrák nagyvállalkozó és milliárdos, a kőművesinasból egy cégbirodalom élén álló korlátlan hatalmú vezetőjévé váló sztármenedzser megvásárolta az üres telket és a romos épületekből egy csillogó-villogó épületkomplexumot varázsolt.
A Leier cégcsoport magyarországi ügyvezetőjének szlogenje az lett, hogy "Új városközpont épül Győrben, de nemcsak a győrieknek, hanem az egész West-Pannon EU Regionak"! Vagyis ennek szellemében úgy szervezték meg az újonnan létrehozandó városközpontot, hogy felújított és kibővített formájában csodájára járjanak Burgenlandból, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye valamennyi településéről az érdeklődők. Leier úr több megyei és győri újságnak nyilatkozta, hogy a felújítás összes költségét az ő pénzügyi cége, az Oberbank (Oberpullendorfer Landesbank AG.) állja.
A névadásra több pályázatot is kiírtak, de végül is a szintén Leier cégcsoporthoz tartozó mosonmagyaróvári Opel Autentik Kft. kereskedelmi igazgatója javasolt, vagyis a Leier City Center nevet kapta. A Leier City Center (röviden LCC) épületberuházás első üteme 2009. tavaszán került átadásra, a mélygarázsokat és a parkot még ugyanez év nyarán adták át.
Az LCC második ütemének átadása idén nyáron, 2010. június közepén történt meg, a felújítás befejező és egyben harmadik ütemét 2011. november-2012. március közé tervezik. Ez az épületegyüttes Baross-híd felőli részét jelenti.
Addig is gőzerővel folynak a munkálatok, az átalakítási-felújítási folyamatok és végre lesz egy szép, új városközpontja a kisalföldi megyeszékhelynek több, mint 20 év után!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...