2016. június 20., hétfő

Hallstatt, a sóváros

A Salzkammerguti-tóvidék gyöngyszeme az aprócska, kicsiny kis település: Hallstatt városa. Salzkammergut jelentése sókirályi birtok, hiszen az uralkodók és főpapok kiváltsága volt a sóbányászatból befolyt bevételek utáni vámszedés joga, az úgynevezett sóvám. Innen ered a közmondás, hogy menjél a sóhivatalba! Salzkammergut a mai Ausztria területén 3 tartomány határán fekszik, amely nem is olyan régen, bő 70 évvel ezelőtt még 1 tartomány volt, majd pedig a területrendezések következtében jött létre mai formája: Salzburg-tartomány (Salzburgerland), Stájerország (a Felső-Stájerország tavai: Ausseerland) és Felső-Ausztria.
A Salzkammerguti-tóvidék legkisebb kiterjedésű tava a Hallstätter See, a tó partján álló város Hallstatt. Ahogy a neve is mutatja hall = régi német nyelven só, statt = azaz stadt szó várost jelent. Az akkori írás szerint, gótnémetül Hallstatt sóvárost jelent.
Mivel a tó felülete nagyon kicsi, ezért a város is súlyos helyhiánnyal küzd, tehát azon a parton, ahol maga a város fekszik ott fut a közút, a vele szemközti parton van a vasút megállója, ahonnan rév hozza át az utasokat a városba. A település régóta lakott, 5-6 000 éves kultúráról szólnak itt a regélő kövek, ez a hallstatt-dachsteini kultúra. A Dachstein szikláin felkapaszkodó sikló a város széléről visz fel a világörökség részévé nyilvánított jégbarlanghoz.
Hallstatt kedvezőtlen fekvése és előnytelen közlekedési helyzete miatt folyamatosan öregszik, lakossága lassú fogyást mutat, amíg 1981-ben 980 fő lakta, 2009-ben 859 fő, 2013-ban már csak 795 fő lakott a városban. Sokan elköltöztek a városkából és a közeli Gmunden és Bad Ischl városába költöztek be és ott helyben dolgoznak is.
A környékbeli bányák virágkorukat az 1870-es években élték, amikor a vidék bekapcsolódott az ország gazdasági vérkeringésébe a vasútvonalnak köszönhetően.
Annyira szűk a hely a városkában, hogy a temető a kápolna kertjében kapott helyet és amikor új temetés van, akkor a legrégebbi sírból kiássák a csontokat, beviszik a kápolnában, ahol a csontfestők társadalmi rangjuktól és vagyoni helyzetüktől függően az épen megmaradt csontokat és koponyákat feldíszítik, kifestik és a kápolna csontház részébe egymásra rakva és osztályozva kiállítják, amit az érdeklődők megnézhetnek. Hasonló temetkezési emlékhely megfigyelhető a csehországi Kutna Hora városában is.
A másik érdekesség a Csontház mellett a körtefás ház, ahol a ház falára szorosan alma- vagy körtefát futtatnak fel, ezért a kicsiny zsalugáteres ablakok befelé nyílnak. Ez az építési mód Bajorországban is igen elterjedt.
Érdemes egyszer elmenni Hallstattba, mert amikor az autóbuszparkolóban az öreg sóbányász szobra mellett áll a látogató, akkor olyan, mintha mindenki egyidős lenne az 5 000 éves kelta településsel és csak gyönyörködünk a szépségben, a tájban és közben élvezzük az osztrákok vendégszeretetét.

Hallstatt

Hallstätter-see

Dachstein

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...